Geen Egmont Cycling Race heren dit jaar: “Te grote concurrentie met het BK”

Het Belgisch Kampioenschap Wielrennen op 23 juni – met aankomst in Zottegem – blijkt een te grote concurrent voor de organisatie van de jaarlijkse Egmont Cycling Race in Zottegem. Normaal had dit jaar de 87e editie van deze 1.1 profwedstrijd moeten doorgaan, maar de organisatie kiest er bewust voor om de pauzeknop in te drukken voor de herenwedstrijd. “Door de aantrekkingskracht van het BK, zien we de sponsorinkomsten voor de Egmont Cycling Race dit jaar gevoelig dalen,” duidt Jo Gosseye, voorzitter van de Zottegemse Wielerclub. “Dat is op zich niet onlogisch, want de Egmont Cycling Race en het parcours van het BK kennen dezelfde start- en aankomstplaats, en de profs zouden twee maal in evenveel maanden nagenoeg hetzelfde parcours rijden. We hielden dus rekening met dit scenario, en nemen nu de beslissing van het gezond verstand om de Egmont Cycling Race voor heren dit jaar niet te laten doorgaan. We willen als organisatie geen onnodige financiële risico’s nemen.”

Zo blijft Jasper De Buyst minstens nog een jaar de meest recente winnaar op de lange erelijst van de Egmont Cycling Race.

Dames op kermisdinsdag

De Zottegemse Wielerclub gaat wél op zoek naar een opvolger van Heidi Franz: de Amerikaanse won vorig jaar onder een massale belangstelling de allereerste Egmont Cycling Race voor dames. Het stadsbestuur is blij dat er zal gekoerst worden op kermisdinsdag. “Koers en kermis zijn op de laatste dag van de augustuskermis onlosmakelijk met elkaar verbonden,” weet schepen van sport Brecht Cassiman. “De eerste Egmont Cycling Race Women was een schot in de roos, en dat is ook het internationale peloton niet ontgaan. Zo komt met Visma – Lease a Bike, het team van Marianne Vos aan de start deze zomer. Het dameswielrennen belooft opnieuw een volksfeest te worden in de Egmontstad. Ook de VIP- en hospitalityformules rond de dameswedstrijd, tillen we voor het eerst naar een hoger niveau.”

De Egmont Cycling Race Women maakt dit jaar deel uit van de Lotto Ladies Cycling Cup, en wordt door Proximus Pickx live op TV uitgezonden. Afspraak aan de finishlijn op het Stationsplein in Zottegem op dinsdag 20 augustus!